Welzijn

Andere gezondheidsvoordelen

― Verjaag het vermoeide gevoel na de maaltijd met kiwi’s

Een kiwi bij het ontbijt zal de opname van suikers uit je voedsel in de bloedbaan aanzienlijk verminderen en vertragen. Dat is goed nieuws voor je bloedsuikerspiegel.

Een gezonde bloedsuikerspiegel betekent dat het suikergehalte in het bloed nooit te hoog en nooit te laag is. Dit voorkomt het gevoel van vermoeidheid en honger tussen de maaltijden. Een slechte bloedsuikerspiegel gaat vaak samen met aan obesitas gerelateerde chronische ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

De samenstelling van de kiwi vezels is uniek en gedraagt zich anders dan die van andere veel gegeten vezels (bv. appels, sinaasappels en tarwezetmelen). Dit komt omdat kiwi’s een zeer hoge watervasthoudende capaciteit hebben.

De kiwivezels absorberen het water waardoor ze opzwellen en gel-achtig worden. Je ontbijt wordt verteerd en afgebroken tot kleinere suikers die zich trager door de gel verplaatsen. Dit resulteert in een tragere suikeropname in het bloed waardoor de energielevering vertraagt.

Een betere bloedsuikerspiegel kan je ook helpen:

 • Om een gezond gewicht te bereiken en behouden.
 • Suikerhoudende snacks tussen de maaltijden te vermijden (je hebt immers geen hongergevoel).
 • Een stabiele bloedsuikerspiegel te behouden als je een diabetesbehandeling volgt.  

Doe een kiwi in je pre-workoutsmoothie en profiteer van de trage energieafgifte.

De glycemische index (GI) rangschikt voedingsmiddelen op basis van hun effect op de bloedsuikerspiegel. Voedingsmiddelen met een lage GI-waarde (55 of minder) worden trager verteerd, opgenomen en gemetaboliseerd, en zorgen voor een kleinere en tragere stijging van de bloedglucosespiegel.

Kiwi’s hebben een lage GI (39 voor Zespri Green en 38 voor Zespri SunGold). Dit betekent dat de glucose minder snel door het lichaam wordt opgenomen en slechts langzaam in de bloedbaan wordt vrijgegeven.

Hierdoor zijn kiwi’s een ideaal tussendoortje en een gezonde keuze voor mensen met een verlaagde tolerantie voor glucose, bijvoorbeeld mensen met type I en II diabetes en insulineresistentie.

blood_sugar_levels_kiwi

― Kiwi’s, de bondgenoot van een athleet

Kiwi’s bevatten bijna evenveel  kalium als bananen

Kalium is een belangrijk mineraal voor de ontwikkeling van verschillende lichaamsfuncties.

Onder meer omdat kalium:

 • Essentieel is voor de samentrekking van de spieren.
 • Bijdraagt tot het behoud van een normale bloeddruk.

Graficos_HOLANDES-04.png

 

― Kiwi’s, een natuurlijke bron van folaat

Vitamine B9, ook wel foliumzuur, een verbinding gesynthetiseerd door planten. Het menselijk lichaam niet weet hoe te produceren, is het noodzakelijk om goede bronnen in het dieet vinden.

Folaat vervult belangrijke functies in het gezonde lichaam en is in voldoende hoge hoeveelheden nodig tijdens de zwangerschap. 

Zwanger of een kinderwens? Dan raadt de dokter gegarandeerd foliumzuur aan. Deze B-vitamine helpt bij het ontwikkelen van genetisch materiaal. Uiteraard haal je niet alle foliumzuur die je bij een zwangerschap nodig hebt uit je kiwi’s. Maar kiwifruit is een prima – en lekkere! - aanvulling op het foliumzuur dat de dokter voorschrijft. 

De aanbevolen hoeveelheid voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd en vrouwen die zwanger proberen te worden of zwanger zijn is een supplement van 400 µg/dag bovenop de basisbehoefte van 200 µg. Zespri kiwi’s bevatten 31–38 μg/100 g folaat en zijn daardoor een nuttige aanvulling van foliumzuursupplementen. Bij het koken wordt een zeer groot deel van de folaten vernietigd. Verse kiwi’s zijn dan ook een uitstekend alternatief voor gekookte groene groenten.

Graficos_HOLANDES-05.png

 

― Kiwi’s: een zoete maar lichte lekkernij

Zespri SunGold bevat maar 79 kcal per 100 gram, terwijl een Zespri Green 81 kcal per 100 gram bevat. 

Graficos_HOLANDES-07.png

 

― Kiwi’s, houden gezond van binnenuit 

Zespri Green en SunGold kiwi’s zitten boordevol antioxidanten, zoals vitamine C, vitamine E en polyfenolen. Deze antioxidanten beschermen ons lichaam tegen schadelijke stoffen die onze lichaamscellen beschadigen. Als het lichaam te weinig antioxidanten bevat, kan het zich niet voldoende beschermen tegen vrije radicalen. 

De antioxidant vitamine C biedt verschillende gezondheidsvoordelen:

 • Bestrijding van veroudering door beschadiging van de huidcellen door UV-stralen, vervuiling, stress en roken en de vorming van collageen te bevorderen.
 • Bevordering van de goede werking van het zenuwstelsel.
 • Helpt om je weerstand op peil te houden

Referenties

 • Dawson SI, Willis JA, Florkowski CM, Scott RS (2008). Cause-specific mortality in insulin-treated diabetic patients: a 20-year follow-up. Diabetes Research and Clinical Practice 80: 16-23.

 • Mishra S, Monro J: Kiwifruit remnants from digestion in vitro have functional attributes of potential importance to health. Food Chem 2012;135:2188-2194.

 • Monro J: Kiwifruit – a double agent for glycaemic control and nutrient enhancement: 1ste Internationaal symposium over Kiwi’s & Gezondheid.

 • USDA. USDA national nutrient database for standard reference (release 28). 2015.

 • Bailey LB, Stover PJ, McNulty H, Fenech MF, Gregory JF 3rd, Mills JL, Pfeiffer CM, Fazili Z, Zhang M, Ueland PM, Molloy AM, Caudill MA, Shane B, Berry RJ, Bailey RL, Hausman DB, Raghavan R, Raiten DJ. Biomarkers of nutrition for development-folate review. J Nutr. 2015;145:1636S-1680S

 • Europese Commissie. EU register on nutrition and health claims (2012).

 • Prior RL, Gu L, Wu X, Jacob RA, Sotoudeh G, Kader AA, Cook RA: Plasma antioxidant capacity changes following a meal as a measure of the ability of a food to alter in vivo antioxidant status. J Am Coll Nutr. 2007;26(2):170-81.
 • Mishra S, Willis J, Ansell J , Monro JA: Equicarbohydrate partial exchange of kiwifruit for wheaten cereal reduces postprandial glycaemia without decreasing satiety. Accepted, Journal of Nutritional Science (2016).