Kiwi

KIWI's


De kiwi is afkomstig van de Actinidia, een struikachtige plant die al vele eeuwen bekend is in China. In 1904 bracht Isabel Fraser zaadjes van de Actinidia deliciosa mee naar Nieuw-Zeeland. Zo groeiden de eerste kiwi’s op Nieuw-Zeelandse bodem.

Er is veel expertise, ervaring en geduld nodig om goede kiwi’s te telen. Via een zorgvuldig proces van kruising en selectie ontstonden de voorbije honderd jaar tal van kiwivariëteiten, verspreid over de hele wereld. Zo lanceerde tuinwetenschapper Hayward Wright in 1928 het Hayward ras: grote kiwi’s met een lekkere smaak en lange houdbaarheid. Zespri Green kiwi's zijn hiervan afstammelingen.

Maar er zijn verschillende soorten groene kiwi’s, zoals de langwerpige Bruno- of Abbott-families of het Monty ras. In China is de Qin-Mei de bekendste kiwi, in Japan de 'Koryoku'. Elke variëteit heeft zijn eigen kenmerken, die natuurlijk zijn aangepast aan de bodem en de lokale weersomstandigheden. Al deze kiwifamilies worden slechts beperkt en vooral lokaal gecommercialiseerd. Je zult ze dus niet zo snel vinden in de supermarkt om de hoek. De intensieve selectie-inspanningen van Zespri en zijn partner Plant & Food resulteerden in de Zespri SunGold, een afstammeling van de Actinidia chinensis struik.

 

landscape.jpg