Recepten

Tips

Kiwi's en toepassingen

Kun je kiwi’s fijn maken?

Dankzij hun zachte textuur kun je de kiwi’s met een vork of ander voorwerp fijn maken en met andere ingrediënten mengen zonder de zaden open te breken. Op deze manier blijft de textuur behouden wanneer je ze met andere smaken mengt om, bijvoorbeeld, pestosauzen of guacamole extra smaak te geven.

Kun je kiwi’s mixen?

Maak koude soepen of gezonde dranken op basis van kiwi. Tomatengazpacho met Zespri SunGold kiwi’s om je te verfrissen in de zomer of een groentensmoothie met Zespri Green kiwi’s om je dag te beginnen met alle vitamines en vezels die je nodig hebt. Tip: als je de kiwi’s mixt, doe dit dan zo voorzichtig mogelijk om te voorkomen dat de zaden openbarsten en je gerecht een bittere smaak krijgt.

Kun je kiwi’s bakken?

De hoge kwaliteit komt het best tot haar recht als je de kiwi rauw eet. Als je de kiwi aan een warm gerecht wil toevoegen raden we je aan de kiwi eventjes te bakken en op te warmen om zijn sappigheid en frisheid te behouden.

Kunnen kiwi’s vlees malser maken?

Kiwi’s kunnen vlees malser maken. Kiwi’s bevatten een heel speciaal enzym dat in geen enkele andere fruitsoort voorkomt: actinidine. Actinidine breekt eiwitten af. Breng je de stof in contact met vlees, dan zal dat vlees malser worden. Je kunt dus kiwi’s gebruiken om je stukje vlees te vermalsen. Hoe? Eenvoudig: wrijf beide kanten van het vlees in met kiwischil of plakjes kiwi en laat het 20 minuten staan. Het vlees zal heerlijk zacht zijn, klaar om meteen te bakken, braden of roosteren.

Opgepast: actinidine heeft ook een nadeel. Het enzym breekt de eiwitten in gelatine en zuivelproducten af. Rauwe kiwi’s gebruik je dus beter niet in bereidingen met zuivel of gelatine die je niet onmiddellijk consumeert. Blancheer de kiwi’s op voorhand, dan kun je er vlot mee aan de slag in om het even welk gerecht.

Kan je kiwi gebruiken in een melkproduct of met gelatine?

Dat kan, maar als je rauwe kiwi’s gebruikt in een bereiding met een melkproduct of met gelatine, moet je je gerecht heel snel consumeren. Wil je de bereiding eventjes kunnen bewaren, dan moet je de kiwi koken voor je hem verwerkt.

Waarom een rauwe kiwi en melkproducten weinig compatibel zijn? In kiwi zit een speciaal enzym, actinidine, dat eiwitten splitst en oplost. Als je de kiwi bij eiwitrijke producten voegt, dan beginnen die af te breken. Dat verklaart waarom je kiwimilkshake gaat schiften als je hem te lang laat staan.

Welke kiwisoort is het langste houdbaar?

Zespri Green Kiwi’s gaan langer mee dan Zespri SunGold Kiwi’s. Als je een kiwi wil meenemen op een uitstapje kies je beter voor een Zespri Green kiwi aangezien deze soort beter bestand is tegen hoge temperaturen. Hoewel kiwi’s sterk op elkaar lijken, zijn ze toch zeer verschillend. Net zoals bij mensen: het is de binnenkant die telt.

Wanneer smaakt mijn kiwi het lekkerst?

De Zespri SunGold is zacht, verfrissend en altijd eetklaar als je hem koopt. Als je van zoetere kiwi’s houdt, ga dan voor de Zespri SunGold. Deze kiwi wordt zoeter naarmate hij rijpt. Een Zespri Green kiwi is eetklaar als je hem zachtjes met je vinger kan indrukken.

Kan ik het rijpingsproces vertragen?

Ja, bewaar de kiwi’s in de koelkast maar uit de buurt van appels, sinaasappels, bananen en peren.

Hoe eet ik een kiwi?

Er zijn veel meer manieren om een kiwi te eten dan je denkt. Vaak worden kiwi’s netjes in twee stukken gesneden en leeggelepeld. Maar je kunt de kiwi ook schillen. Je kunt hem netjes horizontaal in plakjes snijden, als hapklare brokjes voor kinderen of om te gebruiken in een fruitsalade, op een vruchtentaart of bij je muesli.

Je kunt trouwens eindeloos variëren met koude of warme kiwi’s in de meest uiteenlopende voorgerechten, hoofdgerechten en toetjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit menu: een spannende kiwicocktail als aperitief, scampi’s met een frisse kiwidipsaus als hoofdgerechten, daarna tajine van lam en kiwi en kiwiroomijs als afsluiter? Zoek je favoriete kiwigerechten op in onze receptengids.

Een ding staat vast: hoe je je kiwi ook eet, je krijgt een flinke dosis lekkere vitamines binnen!

Is de schil eetbaar?

Ja! Je kunt je Zespri kiwi in zijn geheel opeten, inclusief schil. Meer nog, de schil van de kiwi bevat ontzettend veel vezels. Ben je niet zo dol op de fijne haartjes van de Zespri Green kiwi’s, borstel ze dan eerst eventjes af voor je een hap neemt. En zoals bij appels, peren en ander fruit dat je ongeschild eet: vergeet de kiwi niet eerst af te spoelen.

Kan ik een kiwi invriezen?

Ja! Een zeer gemakkelijke manier om fruit en groenten zo lang mogelijk te bewaren, is ze invriezen. Ook kiwi’s kun je in de diepvries stoppen, om er daarna een lekkere smoothie, een dessert of ander gerechtje mee te maken.

Hoe bewaar ik een kiwi?

De Zespri Green kiwi’s kunnen tot twee weken na aankoop in de koelkast worden bewaard. Wil je dat hij niet te snel rijp wordt, houd hem dan gescheiden van andere fruitsoorten en uit het zonlicht.

De Zespri SunGold kiwi is zachter dan de Zespri Green kiwi. Bij kamertemperatuur is hij dan ook iets beperkter houdbaar dan de groene kiwi. In de koelkast gaat je gele kiwi een week mee. En hij smaakt nog heerlijker als je hem koel opeet!