Over Zespri

Duurzaamheid 

― We streven naar een betere en gezondere toekomst.

“Duurzaamheid is een passie die zich uitdrukt in de gedrevenheid om onze omgeving in een betere staat aan de toekomstige generaties, waaronder onze kinderen en kleinkinderen, na te laten”
— Graham Dyer, Zespri Kiwifruit kiwiboer BayPark Orchard, Tauranga, Nieuw-Zeeland.

Aan duurzaamheid moet je natuurlijk permanent blijven werken. Samen met toonaangevende onderzoeksinstellingen en partners zoeken we naar manieren om onze ecologische voetafdruk op alle vlakken te verkleinen. Elk jaar investeren we in onderzoek en ontwikkeling. Het onderzoek naar milieuvriendelijke productiemethoden neemt hierbij een belangrijke plaats in.

Ter illustratie van onze inspanningen, een paar opvallende onderzoeken en initiatieven rond duurzaamheid: 

 

BODEM- EN WATERBEHEER 

De lange wortels van de kiwistruiken zijn uitermate geschikt voor het ophalen van water waardoor er relatief weinig behoefte aan irrigatie is. Al het water dat in de Nieuw-Zeelandse kiwi-industrie wordt gebruikt, is afkomstig van bronnen die weer op natuurlijke wijze worden aangevuld zoals regenwater en waterhoudende grondlagen.

We ondersteunen onderzoek in 2016 om de efficiëntie van nutriëntgebruik in de kiwiteelt te optimaliseren. Dit geeft aan hoe goed de planten de in de bodem en het water beschikbare, minerale voedingsstoffen gebruiken, en is van essentieel belang voor een duurzame landbouwproductie.

Zespri ondersteunt ook onderzoek naar methodes om het gebruik van landbouwchemicaliën te beperken en alternatieven voor het bestrijden van ziekten en plagen.

Zespri heeft doeltreffende voedselveiligheidssystemen uitgebouwd in zijn sector om te garanderen dat de kiwi’s aan alle marktvereisten voldoen. Deze systemen omvatten Global Gap, Kiwi Green en 100% controle op residuen.

 

AFVALBEHEER EN –VERMINDERING 

Uit milieu- en economische overwegingen is de vermindering van het fruitafval een integrerend deel van het productiesysteem van Zespri. Zespri heeft in informatiesystemen geïnvesteerd om de voorraad beter te beheren, heeft een “slank produceren”-uitgangspunt toegepast, en heeft de controle van de fruittemperatuur verbeterd. Drie maatregelen die de hoeveelheid verspild fruit verkleinen. Onze fruitverliespercentages zijn lager dan vier procent.

De verpakking die wij gebruiken is 100% recycleerbaar en wordt bedrukt met inkt op waterbasis. In 2013 lanceerde Zespri de eerste composteerbare fruitlabels voor zijn biologische kiwicategorie (van afbreekbaar papier of polymelkzuur = een materiaal op basis van suikers of van plantaardige oorsprong).  

zespri_kiwi_footprint

 

KOOLSTOFVOETAFDRUK

Zespri Kiwifruit heeft, in samenwerking met het Nieuw-Zeelands Ministerie van basisindustrieën, meegewerkt aan een baanbrekende studie om een overzichtelijke koolstofvoetafdruk op te stellen van zijn toeleveringsketen, van de boomgaard tot bij de klant. Op basis van deze bevindingen kunnen emissiereductie-initiatieven worden uitgewerkt.

De toeleveringsketen van Zespri Kiwifruit maakt gebruik van een zeer efficiënt systeem van directe verscheping. Gespecialiseerde koelschepen zijn ongeveer 27 procent energiezuiniger dan containerschepen.

carbon-emissions-stages-zespri-kiwi-lifecycle

Wil je meer weten over onze duurzaamheidsinitiatieven? Download dan onze brochure "Bouwen aan een betere, gezondere toekomst” waarin we al onze initiatieven uitgebreid beschrijven.

 

MEER LEZEN

plants_water.jpg