Over Zespri

FAQ'S

Zijn Zespri kiwi’s het hele jaar door verkrijgbaar?

We werken samen met telers uit de hele wereld om onze klanten en consumenten het hele jaar door te voorzien van de beste Zespri kiwi's. De Zespri Green kiwi’s zijn het hele jaar door verkrijgbaar. De Zespri SunGold kiwi’s zijn niet het hele jaar door verkrijgbaar. In de zomer komen deze heerlijke kiwi’s uit Nieuw-Zeeland en in de winter uit Italië of Frankrijk.

Is het waar dat hoe langer je de Zespri Kiwifruit kiwi aan de boom laat hangen, hoe groter hij wordt?

Nee, de grootte van de kiwi hangt af van de teeltwijze. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de grootte van de kiwi. Zo wordt de kans op grote kiwi’s bijvoorbeeld groter als je de fruitknoppen selecteert en overtollige bladeren verwijdert. Dankzij het extra zonlicht zal de kiwi sneller groeien.

Wat is het verschil tussen “normale” en “biologische” kiwi’s?

Er bestaan zowel groene als gele Zespri Organic kiwi's. De kenmerken en voedingswaarde zijn dezelfde als die van de Zespri® Green en Zespri® SunGold, maar de biologische variëteit wordt 100% biologisch gekweekt en geteeld in gecertificeerde boomgaarden. De Zespri® Organic kiwi’s beschikken tevens over een verschillend fruitlabel. De teler gebruikt alleen biologische en minerale meststoffen die de bodem niet vervuilen. Parasieten en plantenziekten worden met natuurlijke middelen zoals compost of algen bestrijdt. Onkruidverdelgers, insecticiden of andere synthetische hulpmiddelen komen de boomgaard niet in. Elke Zespri® Organic kiwi ondergaat een strenge controle door BioGro, de belangrijkste Nieuw-Zeelandse controleorganisatie. Bij aankomst in Europa volgt een extra check door een erkend controleorgaan. De vermelding “Organic Green” of “Organic SunGold” op de klevertjes is daarom een garantie voor de allerbeste kiwi’s die met 100% biologische technieken werden geteeld.

Is het mogelijk om een rondleiding in de pakhuizen te krijgen?

Om een optimale kwaliteit van onze producten te kunnen garanderen, is het helaas niet mogelijk om rondleidingen in ons pakhuizen te organiseren. Machines dienen in verband met veiligheidsvoorschriften te worden afgeschermd, en omdat het om voedingsmiddelen gaat, gelden strenge regels op het gebied van hygiëne.

Zou Zespri Kiwifruit ons willen sponsoren?

Wekelijks ontvangen wij een grote hoeveelheid sponsoraanvragen voor promotiemateriaal, gratis kiwi’s of een financiële bijdrage. Aan het begin van het jaar hebben we al een keuze gemaakt welke organisaties, initiatieven of evenementen we zullen steunen. Zij hebben daar dan ook al een bericht over gehad. Wij sponseren niet financieel, alleen met ons promotiemateriaal of eventueel kiwifruit.

Waarom zijn Zespri kiwi’s zo gezond?

Kiwi’s bevatten zeer veel vitamines. Hier kan je lezen waarom!

Waar kan ik informatie over Zespri vinden voor een spreekbeurt of verhandeling?

Je vindt allerhande informatie over de geschiedenis van Zespri, de organisatie van Zespri en de Zespri kiwi’s op onze website. Bovendien kun je er leuke kiwiweetjes nalezen. Klik hier voor meer gedetailleerde informatie over kiwi’s en gezondheid.

Waar in Nieuw-Zeeland groeien er kiwi’s?

nz_kiwi_locations

Worden er ook kiwi’s in andere landen gekweekt?

De Zespri kiwi’s komen niet allemaal uit Nieuw-Zeeland. Zespri werkt samen met telers uit de hele wereld om onze klanten en consumenten van de beste Zespri® kiwi’s te voorzien wanneer de Nieuw-Zeelands kiwi’s niet verkrijgbaar zijn.

Zespri Kiwifruit heeft telers in Italië, Frankrijk, Zuid-Korea, China, Japan en Australië de bevoegdheid gegeven om exclusieve Zespri SunGold kiwi’s te kweken. Zespri heeft tevens exclusieve overeenkomsten afgesloten met Zespri Green kiwitelers die kiwi’s van hoge kwaliteit kweken overeenkomstig de hoogste Zespri normen.

Hoeveel kiwiplantages zijn er in Nieuw-Zeeland?

Nieuw-Zeeland telt 3 293 plantages die kiwi’s leveren aan Zespri. Deze worden beheerd door 2 615 telers.

Hoe eindigen de Zespri kiwi’s in de winkel?

Onze kiwi’s komen voornamelijk uit Nieuw-Zeeland. Bekijk hier de teeltcyclus van de kiwi’s. 

De kwaliteit van deze kiwi’s wordt gecontroleerd in de magazijnen in Nieuw-Zeeland. De gecontroleerde kiwi’s worden vervolgens naar, onder andere, Europa verscheept. Na vier weken bereiken de koelschepen de havens van Zeebrugge, Vado of Tarragona. De tijd dat de kiwi’s onderweg zijn hangt af van de periode van het jaar, de klantvraag en de stevigheid van de kiwi’s.

In Zeebrugge, Vado of Tarragona wordt de kwaliteit van de kiwi’s opnieuw gecontroleerd en wordt het fruit opgeslagen in koelcellen (0°C voor Zespri Green, 1°C voor Zespri SunGold en 1,5°C voor Zespri Gold). Afhankelijk van de wensen van de klant worden ze hier opnieuw verpakt. Deze magazijnen beschikken over aangepaste installaties die uitsluitend voor kiwi’s worden gebruikt.

De kiwi’s worden uiteindelijk in gekoelde vrachtwagens naar de groothandelaren en detailhandelaren vervoerd. Dit transport wordt door de klanten verzorgd.

Wat is de mening van Zespri over genetische modificatie?

Zespri financiert geen onderzoek naar genetisch gemodificeerde kiwi’s. Zespri handelt evenmin in genetisch gemodificeerde variëteiten. Volgens Zespri zijn onderzoek en ontwikkeling van essentieel belang voor het toekomstige succes van de Nieuw-Zeelandse kiwi-industrie. Die sterke gerichtheid op innovatie betekent echter niet dat we voor de ontwikkeling van genetisch gemodificeerde kiwi’s kiezen.

Kiwi’s worden gekocht en gegeten omdat ze gezond en lekker zijn. Het “schone”, “groene” en “veilige” imago van Nieuw-Zeeland wordt, vooral in Europa en Japan, beschouwd als een pluspunt voor de verkoop van kiwi’s. Zespri is ervan overtuigd dat consumenten de genetische modificatietechnologie in de toekomst niet of slechts beperkt zullen accepteren.

Welke teeltrichtlijnen volgt Zespri?

Bij Zespri werken we altijd volgens het Zespri systeem, een controleproces dat in elke fase wordt gebruikt, dus niet alleen tijdens de ontwikkeling maar ook tijdens de oogst en het transport. Alle telers die Zespri kiwi’s kweken moeten voldoen aan de strikte regels van het Zespri Kiwifruit systeem. Alleen zo kan de optimale kwaliteit van de kiwi’s worden gegarandeerd.

Dit systeem omvat, onder andere, de volgende aspecten:

Zorgvuldige selectie van de beste plantages in gebieden met de meest geschikte bodem- en klimaatomstandigheden.

Aan de hand van een uniek monitoringsysteem proberen we het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen – tegen ongedierte, onkruid, ziektes en schimmels - tot het hoogstnoodzakelijke te herleiden.

Dankzij dit systeem wordt 80% van onze kiwi’s pesticidenvrij gekweekt.

Een extern laboratorium houdt het overzicht over wanneer het fruit geoogst moet worden: Het is erg belangrijk dat alle vruchten op hetzelfde moment in het rijpingsproces worden geplukt om een consistent product te krijgen, met eenzelfde smaak en optimale houdbaarheid. Te dien einde gelden er strenge normen voor de pluk.

Lees hier meer over het Zespri kwaliteitssysteem.

Zijn de biologische variëteiten gezonder dan de traditionele kiwi’s?

De voedingseigenschappen van de biologische en de traditionele variëteiten zijn dezelfde. De verschillen zitten in de manier van ontwikkeling. Beide soorten bevatten dus dezelfde voedingseigenschappen.

Zijn de schillen van Zespri kiwi’s geschikt voor compost?

Kiwi’s zijn een goede bron van stikstof voor je compost! Vermeng de kiwischillen met de andere compostresten. Het Zespri Kiwifruit klevertje is bovendien biologisch afbreekbaar. Je moet het er dus niet aftrekken.

Ik ben op zoek naar informatie over de verschillende soorten kiwi’s maar kan die niet vinden.

Je vindt productinformatie over onze kiwi’s op onze website. Als je nog vragen hebt, kan je altijd contact met ons opnemen!