Over Zespri

ONZE GESCHIEDENIS

1904

1904

Is het jaar waarin het allemaal begon. Isabel Fraser, een onderwijzeres uit het Nieuw-Zeelandse Wanganui, keerde terug van een reis naar China met zwarte zaadjes van de Actinidia deliciosa. Tuinbouwer Alexander Allison plantte ze.

1905

1905

De eerste kiwi’s, toen nog Chinese kruisbessen genoemd, groeiden op Nieuw-Zeelandse bodem.

1928

1928

Betekende een doorbraak in de kiwiteelt. Tuinwetenschapper Hayward Wright slaagde erin een uitzonderlijke variëteit van de Chinese kruisbes te ontwikkelen. Deze variëteit valt op door zijn ovale vorm, lekkere smaak en lange houdbaarheid. Tot vandaag is het Hayward ras quasi synoniem voor de populaire groene kiwi.

1934

1934

Jim MacLouglin plantte Chinese kruisbessen op zijn land in Te Puke, in de Bay of Plenty. De vulkanische grond en het milde klimaat aan de Noordkust bleken een prima kweekbodem voor de vruchten. De eerste oogst was een schot in de roos en werd verkocht op de plaatselijke markt. Al gauw stond al het land van MacLouglin – 3 hectaren – vol Chinese kruisbessen.

1952

1952

MacLouglin gaf de kiwi-industrie een nieuwe boost door 20 kratten fruit naar Engeland te verschepen. Ze werden verkocht op de fruitmarkt Covent Garden in London. Het nieuwe fruit viel zo in de smaak dat de aankoper meteen 1 500 kisten bestelde voor het volgende seizoen.

1959

1959

De kiwi kreeg zijn huidige naam, naar de kleine Nieuw-Zeelandse landvogel en de bijnaam van de Nieuw-Zeelanders.

1997

1997

Het merk Zespri Kiwifruit werd opgericht met de stichting van Zespri Kiwifruit International Limited - een wereldwijde marketingorganisatie. Waarom Zespri? Volgens onderzoek wordt dit woord geassocieerd met “dynamiek”, “gezondheid”, “leven”, “rijk aan voedingsstoffen”... termen die perfect uitdrukken waar ons fruit voor staat.

2001

2001

Zespri startte zijn bedrijfssysteem met levering het hele jaar door.