Over Zespri

innovatie 

― De voortdurende zoektocht naar nieuwe Zespri kiwi’s

Innovatie staat centraal in alles wat we doen:

  • In het teeltproces en boomgaardbeheer
  • Tijdens de opslag, de distributie, de marketing en de verkoop
  • In onze visie op kwaliteit en duurzaamheid
  • In ons plantenteeltprogramma

We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe kiwi soorten om je op nog meer manieren van onze kiwi’s te laten genieten. Het kweekprogramma voor nieuwe Zespri Kiwi soorten wordt beheerd in samenwerking met Plant & Food Research New Zealand. Het is het grootste en meest geavanceerde kiwikweek- en evaluatieprogramma ter wereld, en onderzoekt niet minder dan 70 000 kiwivariëteiten. Het programma wijdt zich aan de zoektocht naar de volgende generatie Zespri kiwi’s en houdt rekening met de consumentenvoorkeuren om het productassortiment te verbeteren en uit te breiden.

Zespri gebruikt alleen natuurlijke plantveredelingstechnieken en is het niet eens met het gebruik van gentechnologie in de teelt

Via een ingewikkeld – maar 100% natuurlijk! - proces van kweken, selecteren en kruisen gaan we op zoek naar beloftevolle zaailingen, die verder worden gekweekt via stekken. Beantwoorden die aan de verwachtingen, dan worden ze in kleine hoeveelheden gekweekt en uitgetest op de markt.

Zo’n natuurlijk kweekproces levert ten vroegste na 6 tot 10 jaar resultaten op! In die periode worden de kiwisoorten permanent geëvalueerd en uitgeprobeerd, door zowel telers als consumenten. Enkel zo zijn we zeker dat de nieuwe variëteit aan alle eisen beantwoordt om te worden gecommercialiseerd. En dat zijn er heel wat:

  • Een uitzonderlijke smaak
  • Een mooie vorm en grootte
  • Smakelijk uitziend vruchtvlees
  • Een hoge voedingswaarde
  • Goede bewaareigenschappen

Daarnaast moeten de struiken ook voldoende vruchten opleveren om de nieuwe teelt economisch rendabel te maken voor de kiwiboeren.

 

― Zespri SunGold: Een succesverhaal

Zespri SunGold heeft op een positieve manier aangetoond dat ons kweekprogramma werkt

De goudgele kiwi is overal ter wereld zeer populair en heeft een goede positie verworven in het fruitassortiment. Het succes van de Zespri SunGold heeft ons aangemoedigd om het assortiment nog verder uit te breiden. Tot voor kort was de gele kiwi slechts gedurende een beperkte periode verkrijgbaar (20 weken per jaar). Zespri  wilde deze periode verlengen met behulp van nieuwe variëteiten en is daar ook in geslaagd. Na 10 jaar van onderzoek en ontwikkeling, inclusief consumententests in Nieuw-Zeeland, Japan en Duitsland, heeft Zespri twee nieuwe gele kiwisoorten geselecteerd voor commerciële tests: de Zespri Gold 3 en de Zespri Gold 9. De vorm en smaak van deze nieuwkomers zijn bijna identiek. Dankzij hen kan je misschien weldra het hele jaar door van goudkleurige kiwi’s genieten.