Over Zespri

KWALITEIT

― Het Zespri Systeem

 

 ― Het kwaliteitssysteem van Zespri Kiwifruit 

zespri-systeem

Jaarlijks worden er miljoenen Zespri kiwi’s geteeld in Nieuw-Zeeland. Zespri Kiwifruit werkt echter ook samen met boeren in Italië, Frankrijk, China en Korea. Het is voor ons van het allergrootste belang dat de Zespri kiwi's aan de strengste kwaliteits- en milieunormen beantwoorden.

Daarom hebben we een uitgebreid kwaliteitssysteem uitgewerkt voor elke stap in het productieproces: de teelt, het beheer, de opslag, het transport enz. Sinds 1997 volgen alle telers deze richtlijnen stap voor stap. Zo zorgen we voor lekkere, gezonde en kwalitatieve kiwi’s die aan de strengste standaarden beantwoorden. Van in de boomgaard tot aan de winkel. Al het kiwifruit dat door Zespri geteeld en verpakt wordt, voldoet aan alle normen inzake kwaliteit en voedselveiligheid.

Hieronder vind je de voornaamste principes van het Zespri kwaliteitssysteem. Lees zeker ook ons stuk over duurzaamheid en ontdek hoe milieubewustzijn ingebed is in alles wat we doen.

 

01Zorgvuldige boomgaardselectie

Kiwi’s groeien het best onder een mooi zonnetje, met voldoende regen en niet te veel wind. Er mag zeker geen kans zijn op vorst als ze volop aan het groeien zijn. En de bodem moet vruchtbaar zijn, lichtjes zuur en vochtig. Kortom: een kiwiplant zet je niet overal. Zespri selecteert de plaats van zijn boomgaarden zorgvuldig, zodat het fruit goed kan groeien zonder te veel kunstmatige ondersteuning.

02Nauwgezet boomgaardbeheer

Onze kiwiboeren geven hun vruchten de nodige ruimte. De kiwiplanten worden in rijen aangelegd en opgebonden langs pergola’s. Omdat de ranken snel groeien, worden ze regelmatig gesnoeid om ervoor te zorgen dat ze voldoende licht en lucht hebben. Zo kunnen we op een natuurlijke manier veel ziektes en schimmels voorkomen.

03Een gezonde bodem

Voor een gezonde plant is een gezonde bodem nodig. Al de zorg die Zespri Kiwifruit besteedt aan de selectie en het beheer van de boomgaarden is cruciaal om de kwaliteit van de bodem te waarborgen. Zo rijden de Zespri telers het gras in de boomgaard kort af, zodat de boomgaard minder vochtig is en schimmels geen kans krijgen. Chemische bodemverbeteraars komen de boomgaard niet in: de bodem verrijken, gebeurt enkel wanneer de regelmatige bodemcontrole aangeeft dat dit nodig is om de samenstelling in evenwicht te houden.

04Houtafval wordt compost

Kiwitelers hergebruiken het houtafval van de ranken als mest voor de planten. Eventueel ander restafval wordt milieuvriendelijk verwerkt.

05Zuinig met water

Doordat we onze boomgaarden zorgvuldig selecteren, is er nauwelijks kunstmatige irrigatie nodig. Hebben de planten toch nood aan wat extra vocht, dan besproeien we nooit het hele veld. Enkel de wortels krijgen water.

06Weinig bestrijdingsmiddelen

Zespri adviseert zijn telers sinds 1995 om onkruid op een natuurlijke manier te bestrijden. Aan de hand van een uniek monitoringsysteem proberen we het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen – tegen ongedierte, onkruid, ziektes en schimmels - tot het hoogstnoodzakelijke te herleiden.

Ons driestappenplan:

  • De telers gebruiken in principe liever geen chemische bestrijdingsmiddelen.
  • Als er problemen zijn, wordt het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen aangemoedigd.
  • Als die niet werken, worden goedgekeurde chemische middelen gebruikt maar dan enkel op de plaats waar het probleem zich voordoet.

07Externe controle

Het fruit uit alle Zespri kiwiboomgaarden wordt onafhankelijk getest op resten van landbouwchemicaliën voordat het wordt geoogst om ervoor te zorgen dat het voldoet aan onze hoge standaarden.

08De ideale rijping

Onze boeren zorgen ervoor dat elke kiwi perfect gerijpt is voor hij wordt geoogst. Zo garanderen ze een optimale houdbaarheid en smaak. Het is trouwens belangrijk dat alle vruchten op hetzelfde moment in het rijpingsproces worden geplukt om een consistent product te krijgen, met eenzelfde smaak. Om dit te verzekeren, gelden strenge normen voor de pluk.

Een teler zal zijn boomgaard altijd opdelen in verschillende kleine segmenten. Voor elk segment controleert hij geregeld of de kiwi’s al rijp zijn. Zo zal het fruit dat in de zon hangt op een ander moment geplukt worden dan het fruit op een lap grond in de schaduw.

09Natuurvriendelijke opslag

Eens geplukt, worden onze groene en gele kiwi’s bewaard in milieuvriendelijke koelcellen. De strikte koelingstemperatuur (0°C voor Zespri Green, 1°C voor Zespri SunGold en 1,5°C voor Zespri Gold) zorgt ervoor dat het fruit ‘slaapt’ en klaar is voor verkoop, zonder toevoeging van chemische middelen. Omdat Zespri zo duurzaam mogelijk wil werken, blijven we zoeken naar manieren om de energie-efficiëntie in de koelcellen te vergroten.

10Milieuvriendelijke verpakkingen

Onze verpakkingen zijn 100% recycleerbaar of herbruikbaar. We gebruiken drukinkt op waterbasis, die niet giftig is. Wij leveren trouwens grote inspanningen om de verpakkingen nog duurzamer te maken.

11Transport in gekoelde vrachtschepen

Om de ecologische voetafdruk te verkleinen, vervoert Zespri zijn fruit alleen in gekoelde vrachtschepen, die opvallend milieuvriendelijker zijn dan containertransport. Daarnaast proberen we de route ook permanent te optimaliseren, om zo het verbruik te beperken. Bovendien brengen we de kiwi’s zo dicht mogelijk bij de eindbestemming per boot. Zespri kiwi’s komen toe in een 3-tal Europese havens. Zo kunnen we het transport over land beperken. De boten zelf worden trouwens zorgvuldig geselecteerd. Onze kiwi's reizen alleen in moderne schepen met een laag energieverbruik en geavanceerde installaties en technieken om onze kiwi’s te bewaren. Zo zijn we zeker dat de uitstekende kwaliteit van onze vruchten behouden blijft.

Gemiddelde CO2-uitstoot (gr/ton km)

transporte_kiwi_zespri-NL

12Elke doos kiwi's is traceerbaar

Onze telers documenteren hun kweekproces uitgebreid: welk soort mest gebruikt wordt, waar pesticiden of extra bewatering nodig is, enz. Elke doos met Zespri kiwi’s heeft een unieke code. Aan de hand van die code weten we de hele geschiedenis van het fruit: waar het geteeld is, wanneer geoogst, waar verpakt en wanneer verscheept.