Over Zespri

beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen 

― We ondersteunen de werkgelegenheid en de belangen van de werknemer.

Daarom kopen we alleen producten aan van leveranciers met maatschappelijk verantwoorde bedrijven.

Al onze leveranciers moeten hun engagement voor ethische handelsnormen, hun overeenstemming met de wettelijke arbeidsvoorwaarden en hun eerbiediging van de fundamentele arbeidsnormen en de waardigheid op het werk aantonen

De Nieuw-Zeelandse kiwi-industrie stelt ongeveer 10 000 mensen voltijds te werk. In het drukke oogstseizoen komen daar nog 8 000 seizoenarbeiders bij. Jaarlijkse komen er met de “Erkende seizoenarbeider”-regeling (RSE) meer dan duizend mensen naar Nieuw-Zeeland om er in de kiwiboomgaarden en verpakkingscentra te werken. Deze regeling werd ingesteld door de Nieuw-Zeelandse regering om het tekort aan arbeidskrachten op te lossen.

De Nieuw-Zeelandse organisatie van kiwitelers (New Zealand Kiwifruit Growers Incorporated) zet zich in om de naleving door de industrie van de hoogste normen te bevorderen. Dit gebeurt via een doorlopend programma van communicatie en educatie over arbeidsnormen dat wordt ondersteund door een speciale manager Werkgelegenheidsontwikkeling.

Een van de manieren waarop we een duurzame kiwi-industrie willen ondersteunen is via investeringen in de telersgemeenschap. In Nieuw-Zeeland wordt er geïnvesteerd in de ondersteuning van sterke en gezonde, lokale gemeenschappen, in de ontwikkeling van een bekwame en innovatieve industrie en in de promotie van een duurzaam milieu.

Daarnaast investeert Zespri eveneens in opleidingen om de sector aantrekkelijker te maken voor jonge mensen. We zetten ons al jarenlang in voor het Rurale Ontwikkelingsprogramma Kellog (Kellogg Rural Leadership Development Programme), een programma dat zes maanden durende cursussen Experimenteel leren, Strategisch inzicht en Persoonlijke ontwikkeling organiseert voor opkomende leiders uit de Nieuw-Zeelandse basisindustrieën. 

 

MEER LEZEN

picking.jpg