Over Zespri

onze telers

― Zespri telers: Hoe we ons fruit telen

We werken samen met meer dan 2 500 telers in Nieuw-Zeeland, meer dan 150 telers in Italië, 800 telers in Japan, 130 in Korea en ongeveer 50 in Frankrijk.

De meeste Zespri kiwi’s komen uit Nieuw-Zeeland. Onze telers zorgen er voor een oogst van ongeveer 3,7 miljard kiwi’s per jaar en beschikken er over 12 000 productiehectaren

 

onze-telers

 

Kiwi’s groeien aan de takken van kiwistruiken, die vergelijkbaar zijn met druivenranken. Maar dat doen ze enkel bij ideale omstandigheden: vruchtbare, vochtige en lichtjes zure grond, een zonnig klimaat en niet te veel wind. Een kiwiboomgaard aanleggen, doe je dus niet overal. Er is kennis en ervaring nodig en de omstandigheden moeten gunstig zijn.

Zespri kiwi’s groeien in zorgvuldig geselecteerde boomgaarden. Onze telers planten de jonge struiken in rijen, die 5 à 6 meter van elkaar staan. Direct resultaat van hun werk is er niet: er is tot 5 jaar intensieve verzorging nodig voor de kiwiplanten voldoende vruchten dragen voor verkoop. 

 

― De teeltcyclus van de kiwi  

In gebieden met veel zon, voldoende regen en zachte winters heerst een ideaal klimaat voor de kiwiteelt

In Nieuw-Zeeland is het groeiseizoen van de kiwi erg lang: meer dan 240 dagen per jaar.

 

 

 
WINTER Snoeien WINTER Bloemen & Bijen Ontkiemen van de knoppen LENTE LENTE Snoeien Uitdunnen van de vruchten ZOMER ZOMER Testen van de rijpheid Plukken HERFST HERFST TEELTCYCLUS

— Juni tot Augustus

Het seizoen in Nieuw-Zeeland begint met het snoeien van de kiwistruiken in de winter. Dit gebeurt onmiddellijk na de oogst van het jaar ervoor. In de wintermaanden slapen de kiwistruiken zodat de telers de vruchttakken van het voorbije jaar kunnen verwijderen en de nieuwe takken kunnen selecteren en vastbinden die voor nieuwe groei moeten zorgen.

Winter

— September tot November

In de lente beginnen de kiwistruiken opnieuw te groeien. Er verschijnen nieuwe scheuten en bloemknoppen op de takken. Tussen midden september en midden november worden de kiwibloemen door bijen bestoven. De struiken beginnen vruchten af te werpen en de bevruchte bloemen groeien uit tot kleine besjes.

Lente

— December tot Februari

De kiwistruiken groeien zeer snel en de telers moeten de struiken regelmatig snoeien om hun groei te sturen (de takken kunnen hoogtes van 5 - 6 meter bereiken tijdens het groeiproces). Het fruit groeit snel tijdens de zomermaanden. Men kan nu al een schatting maken van het oogstvolume en de kiwistruiken selectief uitdunnen om de grootte van de vruchten te optimaliseren.

Zomer

— Maart tot Mei

Wanneer de koelere herfst zijn intrede doet in Nieuw-Zeeland, weten we dat het oogstseizoen nadert. De rijpheid van de kiwi’s wordt getest. Wanneer de kiwi’s voldoen aan de vereiste kwaliteit, worden ze voorzichtig geplukt. We kunnen hiervoor op de hulp van een groot team van (overzeese) arbeiders rekenen. De geplukte kiwi’s worden naar het verpakkingscentrum vervoerd waar ze worden verpakt voor verzending, opslag en export. Bij het naderen van de winter vallen de bladeren van de struiken. Zij geven het einde van het groeijaar aan. De struiken komen de winter slapend door, in afwachting van de aankomende lente.

Herfst

ONTMOET ONZE TELERS