Over Zespri

ONZE TELERS

― Dave en Julie Smith

Zespri Green en Zespri Gold kiwi's

Dave-Julie

Dave en Julie Smith lieten zich inspireren door hun engagement om kwalitatieve kiwi’s te telen en innovatieve moestuinpraktijken te ontwikkelen. Ze keerden terug naar het platteland om een oude boomgaard om te vormen tot een thuishaven voor hun grote gezin.

Achter de steigers van wat hun familiewoning zal worden, te midden van hun eigen Zespri Green kiwiboomgaard, kunnen Dave en Julie met trots een glimp opvangen van het resultaat van hun jarenlange inspanningen. Hun goede zorgen en harde werk hebben tot een productieve boomgaard geleid met kwalitatieve, bijna oogstklare kiwi’s.

Toen Dave en Julie de boomgaard voor het eerst bezochten, beschreven ze de plek als ongeliefd maar met grenzeloze mogelijkheden. Ze kochten de lap grond over en begonnen aan een avontuur van investeringen, hard werk en toewijding. Ze deelden hun visie over de boomgaard en toekomstige familiewoning.

Zowel Dave als Julie zijn al meer dan 30 jaar actief in de kiwi-industrie, en schrikken niet terug voor een uitdaging. Dave en Julie werkten nauw samen met Zespri Kiwifruit om de oogst en de kwaliteit van hun fruit jaar na jaar te verbeteren en zo te voldoen aan de wereldwijde klantenvraag naar kiwi’s met een betere smaak.

De zoektocht naar de juiste hoeveelheid organische stoffen in de bodem vergde zeer veel tijd, geld en energie. Volgens Julie is de bodemkwaliteit essentieel voor de teelt van gezonde struiken, grote kiwi’s, productieve oogsten en lekker smakend fruit vol voedingsstoffen en vitamines. Ze beschrijft de harige, bruine vrucht als een waar juweel met een kostbare, groene edelsteen.

Dave en Julie kregen de landbouwmicrobe van thuis uit mee en bouwen tevens aan een museum op hun boomgaard waar ze landbouwmateriaal en -gereedschap willen tentoonstellen dat nog werd gebruikt door de vader en grootvader van Dave. Het is hun bedoeling om de geschiedenis te bewaren in deze steeds sneller draaiende wereld en ervoor te zorgen dat ook de toekomstige generaties kunnen ervaren hoeveel inspanningen de landbouw vereist.